Cea mai la îndemână alternativă pentru executarea unor operații în Windows este rularea unor comenzii în CMD, adică în linia de comandă specifică sistemului de operare Windows. Există o mulțime de resurse online de tipul tutorial despre cum să aplici anumite modificări sau setări în Windows sau cum să realizezi o anumită operație folosind interpretorul de comenzi CMD.
Executarea unei comenzi în windows este un procedeu simplu, va trebui să rulezei aplicația cmd, să tastezi comada sau să o copiezi și să o lipești, apoi să dai Enter. Comanda va fi preluată, interpretată și executată, iar la final (dar și în timpul rulării) vor fi afișate mesaje de succes sau de eroare cu privire la starea executării comenzii.
Cum deschizi CMD în Windows
Deschiderea liniei de comanda a Windows-ului se poate face prin două modalități.
Modalitatea 1:
Te duci la meniul de start, tastezi cmd și dai clic pe programul afișat în listă.
Modalitatea 2:
Deschizi utilitarul de Executare rapida (Run) prin apăsarea tastelor Windows și R, tastezi cmd, și dai Enter.
În Windows Vista, 7, 8 și 10, pentru executarea unor comenzi trebuie ca linia de comanda să fie rulată cu drepturi de administrator. Acest lucru se poate face astfel: deplasează-te la meniul de start, tastează cmd și dă clic dreapta pe programul găsit, apoi din lista cu proprietăți alege opțiunea Run as administrator. Mai departe va trebui confirmată acordarea drepturilor de administrator.
În acest moment, linia de comandă a Windows-ului este deschisă și se poate introduce comenzi pentru a fi executate de sistemul de operare.
Cum execuți o comanda în CMD (Windows XP, Vista, 7, 8, 10)
Odată ce cmd este deschis, executarea unei comenzi se face prin tastarea acesteia și apăsarea tastei Enter. Se poate inclusiv lipi o comandă copiată anterior prin efectuarea de clic dreapta în fereastra CMD.
Rularea comenzilor trebuie să se facă cu atenție pentru că aplicarea greșită a acestora poate duce la afectarea sistemului; de aceea, înainte de a rula comenzi pe care nu le știi sau înțelegi, asigură-te că acestea pot fi aplicate în condiții de siguranță.
Există o listă foarte mare de comenzi de line de comandă care pot fi rulate în Windows, pe o parte dintre acestea le poți lista folosind comanda help. Resurse online cu comenzi cmd găsești aici(EN), aici(EN) și aici(RO).
Exemple de câteva comenzi utile în cmd:
- ipconfig → afișează adresele IP locale folosite de calculator;
- ping și tracert → permite testarea și verificarea conexiunii la internet sau la o resursă online;
- sfc /scannow → verifică integritatea sistemului de operare;
- netstat -a → afisează conexiunile deschise
- ipconfig /flushdns → curăță memoria DNS a calculatorului, ceea ce poate remedia anumite probleme de conectivitate.
Avantajul executării de comenzi în cmd este că se poate efectua rapid operații în sistemul de operare Windows, dar și că pot fi grupate o serie de sarcini care să fie rulate una după alta, în funcție de anumite criterii. Mai mult decât atât, sarcinile pot fi salvate într-un fișier, și executate prin deschiderea acestuia precum un program.
Citește și:
Cum se face un script cmd
Ce este PowerShell Windows
Listă cu programe și unelte Windows care pot fi executate rapid din RUN